Chiptuning

Tegenwoordig worden de meeste motoren in auto’s door een computer (regelapparaat) aangestuurd. Deze regelt continu onder meer de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Bij chiptuning optimaliseert Total Car Projects de programma’s die aan de hand van vele parameters (gemeten waarden) het motormanagement vormen. De chip of processor in een ECU* zijn geladen met software welke bij de fabriek is geinstalleerd. Vaak zijn deze programma’s geschreven ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende automotor. De ruimte biedt dus de mogelijkheid de automotor te optimaliseren, zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd raakt. Sommige fabrikanten brengen zelfs verschillende vermogensvarianten van dezelfde motoren op de markt. Indien men de sterkere versie overweegt aan te schaffen bij de dealer, kan men ook voor chiptuning kiezen. Door middel van vermogensoptimalisatie (chiptuning) kan vaak hetzelfde resultaat bereikt worden, als wanneer men een nieuwe auto aanschaft met meer vermogen en koppel.

Total Car Projects stemt met behulp van chiptuning de parameters/kernvelden opnieuw, maar dan meer ideaal, op elkaar af. Dit alles resulteert bij turbomotoren van 20 tot 40% prestatieverbetering, dus koppel (trekkracht/Nm) en vermogen (Pk). Bij atmosferische motoren is de winst een 7 a 9%. Door chiptuning reageert de motor van de auto sneller en direct op gaspedaalbewegingen, daardoor wordt ook de motor levendiger en sneller. Bij een onveranderde rijstijl is een brandstofreductie realiseerbaar omdat het rendement van de motor wordt verhoogd.

* Electronic Control Unit (ook Engine Control Unit, of ECU) is de naam voor verschillende ondersteunende systemen die in motorvoertuigen worden toegepast.